Gepubliceerd op 23 Oktober 2019 om 10.39 uur

Leimuidenaar Rob Ligtenberg doet voor zeventiende keer mee aan Strontrace

LEIMUIDEN - Rob Ligtenberg (57) uit Leimuiden en zijn historisch zeilschip skûtsje De Nooit Volmaakt vaart ook dit jaar weer mee met de Strontrace. De schipper heeft er erg veel zin in en kijkt er, zoals ieder jaar, weer naar uit. 'Ik ben bevangen door het Strontrace-virus. Ik vaar dit jaar voor de zeventiende keer mee dus dat wil wel wat zeggen.'

'Ik zeil al vanaf mijn zesde en heb dus al bijna vijftig jaar zeilervaring. Dit schip is al veertig jaar eigendom van de familie', vertelt hij trots als Studio Kaag en Braassem-mediapartner Omroep West een stukje meevaart. De Strontrace startte maandag in Workum en voert over het IJsselmeer naar Warmond. Bij aankomst in Warmond wordt de stront gelost en na een verplicht uurtje rust gaan de schepen weer op de terugweg naar Workum. 

De oorsprong van de Strontrace gaat terug naar het begin van de vorige eeuw: zo'n 150 grote tjalken en klippers vervoerden zeilend koemest (stront) naar de Bollenstreek. Net als nu tijdens de Strontrace probeerden deze schippers als eerste aan te komen om hun vracht te lossen. Ligtenberg is uit Workum vertrokken met 10 zakken stront in zijn boot. 'Dat ruikt niet echt lekker', zegt hij lachend, 'maar het hoort erbij.'

Nonstop varen

De schepen moeten zo snel mogelijk in Warmond aan zien te komen. De schippers kunnen uit twee opties kiezen om het zuidelijke deel van het IJsselmeer te bereiken. De gemaakte keuze hangt af van weer en wind, maar zeker ook van de inzichten van de schipper.

Op het IJ moet om veiligheidsredenen met de motor worden gevaren. Hier valt gelijk de volgende belangrijke beslissing: Amsterdam binnenvaren, over de Ringvaart naar de Bollenstreek en terug via Haarlem, óf eerst naar Haarlem en dan door het Spaarne naar Warmond en via de hoofdstad terug naar het Friese Workum. Een beslissing, die uren voordeel kan opleveren. Of volledig verkeerd kan uitpakken.

Toch loopt de animo voor de race terug. Schipper Ligtenberg vindt het jammer dat er dit jaar maar zes schepen meedoen met de race. Dat is wel een dieptepunt volgens hem. 'Maar de zeilers die meedoen zijn super gemotiveerd en heel goed dus het belooft een spannende strontrace te worden', aldus de schipper.

advertentie
 
advertentie