Kaag en Braassem zoekt nieuwe burgemeester: ‘Zoeken net zo’n goede of misschien wel betere’

KAAG EN BRAASSEM - Na jarenlange trouwe dienst is het moment aangebroken dat Marina van der Velde afzwaait. De zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Kaag en Braassem is in volle gang; te beginnen bij het opstellen van de profielschets.

Onlangs was er een 'inspreekavond' over die profielschets. In dat document wordt verwoord welke kwaliteiten de toekomstig burgemeester moet hebben. 'We geven iedereen binnen de gemeente de gelegenheid om mee te denken over de profielschets van de nieuwe burgemeester’, legt Ruud van der Star, voorzitter van de vertrouwenscommissie en raadslid van PRO Kaag en Braassem, uit in het radioprogramma KB Actueel van Studio Kaag en Braassem.

'Naast deze inspreekavond kunnen inwoners ook een online enquête invullen. Daarnaast hebben we een aantal brieven gestuurd naar belangrijke (regio)partners, die wij daarmee oproepen om ook een bijdrage te leveren. Al die input gaat de commissie gebruiken om een profielschets samen te voegen, waarop de nieuwe burgemeester moet solliciteren.'

Unieke burgemeester gezocht

Aan welke kwaliteiten de nieuwe burgemeester moet voldoen, wil Van der Star niet op voorhand zeggen. 'Ik wil hier niet al te veel op vooruitlopen. We zijn natuurlijk nog bezig met de profielschets. Daarnaast is het netjes om het proces dat we momenteel doorlopen af te wachten en alle partijen ook de inbreng te laten leveren die nodig is. Wel kan ik zeggen dat Kaag en Braassem een unieke gemeente is, die ook een unieke burgemeester verlangt met een unieke bestuurscultuur.'

Op 18 maart wordt de uiteindelijke profielschets gepresenteerd. 'Tijdens deze raadsvergadering gaan we de profielschets officieel aanbieden aan de commissaris van de koning. De commissaris brengt deze dan naar buiten en ontvangt de sollicitatiebrieven die hierop volgen', aldus Van der Star.

'In de fase die daarop volgt, gaat de commissaris sollicitatiegesprekken voeren. Vervolgens wordt in opperste vertrouwelijkheid een longlist samengesteld die met de vertrouwenscommissie wordt gedeeld. Vervolgens gaan wij ook gesprekken voeren met potentiële kandidaten, waaruit uiteindelijk twee favorieten komen.' Tijdens een geheime gemeenteraadsvergadering op 13 juli wordt de nieuwe burgemeester gekozen.

Erg geliefd

Burgemeester Van der Velde is erg geliefd. 'Wij hebben wat dat betreft zoveel jaar van een zeer goede burgemeester mogen genieten. Ik denk dat we trots mogen zijn op wat we de afgelopen jaren met haar hebben bereikt en het is nu aan ons de taak om weer zo'n goede of misschien wel betere burgemeester te vinden', zegt de voorzitter van de vertrouwenscommissie.

Pas later in het jaar zal burgemeester Van der Velde echt afscheid nemen. 'In november zal de huidige burgemeester afscheid nemen en daar zullen vast en zeker ook passende en leuke activiteiten bij verzonnen gaan worden. Ook als we al activiteiten bedacht hebben, kunnen we die nog niet naar buiten brengen, want dan is de verrassing ervan af.'

Hieronder is het radio-interview met raadslid Ruud van der Star te beluisteren. KB Actueel wordt iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur uitgezonden op Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie