Invoeren mondkapjesplicht in Kaag en Braassem niet aan de orde

KAAG EN BRAASSEM - Burgemeester Marina van der Velde (VVD) is niet voornemens om in delen van Kaag en Braassem te verplichten een mondkapje te dragen in de openbare ruimte. Volgens de burgemeester maakt de huidige situatie in Kaag en Braassem het niet noodzakelijk om een mondkapje op te zetten.

Moet het in Nederland wel of niet verplicht worden om een mondkapje te gebruiken? Daar is al geruime tijd veel discussie over. Het Outbreak Management Team (OMT) kwam dinsdag bij elkaar om een nieuw advies op te stellen over het effect van het dragen van neus- en mondbedekking. De NOS meldde dinsdagavond dat het kabinet daarop heeft besloten om af te zien van een landelijke plicht om een mondkapje te dragen in de openbare ruimte. Dat besluit zou woensdag wereldkundig gemaakt worden door de regering.

Het wordt volgens de NOS, die zich baseert op bronnen in Den Haag, vermoedelijk wel mogelijk voor burgemeesters om op kleine schaal, plaatselijk, het dragen van mondkapjes in te voeren op drukke plekken. Burgemeester Van der Velde reageert daar desgevraagd op dat dit wat haar betreft niet aan de orde is in Kaag en Braassem.

Sjaak de Gouw

Sjaak de Gouw, directeur Publieke Diensten van de GGD, zei afgelopen zaterdag in een radio-uitzending op Studio Kaag en Braassem geen voorstander te zijn van een mondkapjesplicht.

'In situaties waarin het niet lukt om anderhalve meter te houden, zoals in het openbaar vervoer, kan een mondkapje extra bescherming bieden. Maar de anderhalvemeterregel is veel belangrijker. Mondkapjes uitdelen omdat mensen zich niet aan die anderhalve meter houden, dat mag niet de reden zijn. Dan sanctioneer je omdat mensen zich niet aan de maatregelen houden.'

Dat is ook de lijn die het kabinet volgt, die stelt dat mondkapjes voor schijnveiligheid zorgen en de kans vergroten dat mensen lak hebben aan het houden van anderhalve meter afstand.

advertentie advertentie