In Zuid-Holland betaal je volgend jaar meer wegenbelasting

Foto: John van der Tol

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - De wegenbelasting gaat in Zuid-Holland vanaf volgend jaar weer omhoog. Provinciale Staten ging woensdagnacht akkoord met een verhoging van de belasting. Dat moet de provincie zo'n 11,8 miljoen euro extra inkomsten opleveren.

Bovenop de landelijke wegenbelasting mogen provincies nog extra belasting heffen. Dat noem je de opcenten. Provinciale Staten heeft ingestemd met een verhoging van 95,7 naar 98,7 opcenten. Zuid-Holland is de provincie met de hoogste wegenbelasting.

In totaal ontvangt de provincie in 2024 bijna 390 miljoen euro aan wegenbelasting. Het vormt daarmee bijna de helft van de inkomsten van de provincie. Dit jaar zijn Zuid-Holland en Groningen de provincies met de hoogste opcenten (95,7). In Groningen heeft de nieuwe coalitie besloten de opcenten juist voor vier jaar te bevriezen.

Hogere heffing

In Zuid-Holland gaat de belastingheffing voor bezitters van benzine- en dieselauto's en motoreigenaren dus wél omhoog. Volgens het college van Gedeputeerde Staten, bestaande uit vertegenwoordigers van de coalitiepartijen GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA, betreft het een indexering. Dat wil zeggen: de belasting stijgt mee met de inflatie.

In Zuid-Holland staan ruim 1,6 miljoen auto's geregistreerd en bijna 135.000 motoren. Elektrische auto's zijn ook volgend jaar nog vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

Rechtse partijen stemmen tegen verhoging

De PVV, JA21 en Forum voor Democratie dienden bij de behandeling van de begroting een amendement in. Deze partijen wilden dat de provinciale opcenten niet zouden worden verhoogd. Hun voorstel kreeg echter geen meerderheid van de stemmen. 44 stemden tegen, elf voor.

De begroting voor volgend jaar werd na een vergadering van veertien uur ook goedgekeurd. Alleen PVV, JA21 en FVD stemden tegen.

advertentie advertentie