Hoge nood: hier kun je terecht in Kaag en Braassem

KAAG EN BRAASSEM – Eén op de vier buikpatiënten blijft regelmatig thuis, uit angst om geen toilet te kunnen vinden. Om deze angst weg te nemen, is de HogeNood app ontwikkeld. Ook winkeliers en ondernemers in Kaag en Braassem hebben hun opengestelde toilet aangemeld in deze app.

In de HogeNood app, die de Maag Lever Darm stichting samen met de Toiletalliantie ontwikkelde, is te zien dat in vijf kernen van Kaag en Braassem een opengesteld toilet is. In Roelofarendsveen kan iemand met hoge nood naar de wc op het gemeentehuis, in Woubrugge is een gratis toiletbezoek mogelijk bij restaurant ’t Oude Raadhuys en in Rijpwetering kan dit bij restaurant De Vergulde Vos. In Leimuiden kan men terecht bij Esso en op Kaag is dit mogelijk in Jachthaven ’t Fissertje. Bij deze laatste twee locaties wordt wel een bijdrage van 50 cent gevraagd. In de overige kernen van Kaag en Braassem hebben (nog) geen lokale ondernemers zich gemeld in de app.

Dat betekent overigens niet dat zij hun toiletten niet opengesteld hebben, maakt de gemeente duidelijk. ‘De ervaring is dat onze ondernemers gastvrij zijn en het gebruik van het toilet daar geen probleem is. Wij hebben ondernemers op de hoogte gebracht van de app, want het belang daarvan is duidelijk. In onze gemeente is dan ook al een aantal toiletten geregistreerd. Het belang hiervan zien wij als gemeente. Daarom hebben we het toilet in ons gemeentehuis aangemeld.’

Recreatie

Ook vanuit recreatieoogpunt is er aandacht voor openbare en opengestelde toiletten. In het raadsakkoord staat hierover onder andere ‘De komende periode wordt opnieuw bepaald wat we verstaan onder “recreatiegemeente”. We bieden ondersteuning bij de ontwikkeling van inwonersinitiatieven op het gebied van recreatie. Zoals het zwemstrandje in Oude Wetering. Wij bieden hierbij ruimte voor kleedruimtes en voor toiletten in de openbare ruimte.’

Toiletvriendelijkste gemeente

Een goede dekking van hygiënische en toegankelijke toiletten binnen alle gemeenten in Nederland die voldoen aan de door de Toiletalliantie opgestelde normen, dat is waar HogeNood en de Toiletalliantie naar streven. Daarom stellen zij elke jaar een ranglijst “Toiletvriendelijkste gemeente” (https://www.hogenood.nl/nieuws/wereld-toilet-dag-2021-de-ranglijst) op. Gemeente Kaag en Braassem stond in de lijst van 2021 op plaats 327, met een score van 227 punten. Nummer 1 op deze lijst, gemeente Druten, kreeg 751 punten. Maar er zijn ook vijf gemeentes die nul punten kregen.

In de HogeNood app kan op plaatsnaam en op gps (de locatie waar je op dat moment bent) gezocht worden. Pins in de kleuren groen, oranje en rood tonen de locaties. De kleur van de pin maakt duidelijk of het toilet op het moment dat er hoge nood is, geopend is. Daarnaast zijn de adressen als lijst weergegeven. Door op de pin te klikken, is te zien of een toiletbezoek gratis is of een kleine bijdrage wordt gevraagd. De kaart in de app wijst de weg naar de dichtstbijzijnde locatie. De HogeNood app is te downloaden vanuit Google Play en de App Store.
advertentie advertentie