GGD Hollands Midden: ‘Zorgen over het ontstaan van coronaclusters’

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Bij de vier testlocaties van GGD Hollands Midden zijn sinds 1 juni 5965 personen getest op het nieuwe coronavirus. Hiervan bleken 139 personen (ruim twee procent) ook daadwerkelijk besmet te zijn met het virus.

Iedereen met gezondheidsklachten die horen bij het ziektebeeld van het coronavirus kan zich sinds deze maand laten testen. Dat gebeurt onder andere op de Euromarkt in Alphen aan den Rijn. De GGD is blij met het lage percentage positieve coronatesten in de regio. 'De overgrote meerderheid heeft dus geen corona en kan weer met een gerust hart naar buiten', meldt de GGD in een bericht.

Coronaclusters

'Het team bron- en contactonderzoek gaat na elke positieve testuitslag alle sociale contacten van de persoon in kwestie na. Meestal zijn deze contacten erg beperkt waardoor de coronabesmetting snel ingedamd wordt.' Toch zijn er zorgen over het ontstaan van zogeheten coronaclusters. 'Dit gebeurt als een persoon met corona met veel andere personen contact heeft gehad en zich hierbij niet aan de hygiënemaatregelen heeft gehouden.' Deze personen hebben op hun beurt vaak ook weer contact met anderen, waardoor het virus kans krijgt om zich snel te verspreiden.

Het werkgebied van GGD Hollands Midden omvat 18 gemeenten. Het gebied strekt van de gemeenten Noordwijk en Hillegom tot aan de gemeente Krimpenerwaard. In totaal wonen er meer dan 750.000 mensen in deze regio.

'Sinds 1 juni hebben wij vier coronaclusters zien ontstaan, namelijk in Gouda, twee in Katwijk en in Teylingen. Deze clusters zijn ontstaan binnen families en op de werkvloer', legt GGD Hollands Midden uit. 'Hoewel het team bron- en contactonderzoek dagenlang bezig is geweest met het uitpluizen van deze clusters, lukt het om het virus weer in te dammen. Alle betrokken personen zaten of zitten in thuisisolatie en houden zich aan de leefregels die gelden bij een besmetting.'

advertentie advertentie