Gemeenteraad wil azc met Nieuwkoop: locatie voor de zomer bepaald

Foto: Studio Kaag en Braassem

KAAG EN BRAASSEM - 'De raad heeft bijna unaniem besloten om samen met Nieuwkoop te zoeken naar een geschikte locatie voor de opvang van 367 asielzoekers', dat vertelde burgemeester Astrid Heijstee-Bolt dinsdagmorgen in De Ochtendshow van Studio Kaag en Braassem.

De gemeentes Kaag en Braassem en Nieuwkoop maakten afgelopen week bekend samen op te willen trekken in het realiseren van een geschikte locatie voor de komst van een asielzoekerscentrum (azc). De twee hebben de opdracht om 367 asielzoekers op te vangen. Door samen op te trekken zijn de gemeentes zeker van maximale ondersteuning van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). 

De gemeenteraden bespreken de kwestie deze week. Kaag en Braassem stemde maandag in. 'Er is verder in de raad vooral gesproken over het vervolgtraject. Hoe de communicatie naar onze inwoners gaat verlopen en waar ze terecht kunnen met vragen', vertelt de burgemeester. 

Weinig extra publiek

'Het verbaasde me wel, maar er was geen grote opkomst bij de vergadering', vertelt Heijstee-Bolt. 'Dat kan je op twee manieren uitleggen. De locatie werd nog niet vastgesteld, dat zou ook meer mensen trekken. Aan de andere kant is het ook positief dat mensen het gelezen hebben en nu even voor waar aannemen.' 

Op dit moment ligt er nog geen locatie voor. Wel zijn er gesprekken gevoerd met de provincie over de plek. 'Samen hebben we gekeken waar het überhaupt zou kunnen. Daar is wel besloten om het buiten bestaand stads- en dorpsgebied te gaan zoeken. We gaan deze grote locatie niet in onze kernen realiseren.' 

Het onderwerp staat aanstaande donderdag bij Nieuwkoop op de agenda. Als Nieuwkoop akkoord gaat, breekt de volgende fase aan. Het is de bedoeling dat er voor de zomer een locatie bepaald wordt. 

Hieronder is het interview met Astrid Heijstee-Bolt te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie