Femke Heemskerk gekwalificeerd voor Olympische Spelen, verdriet mislopen 50 vrij-ticket overheerst: ‘Onmacht’

Foto: Topsport Community

ROELOFARENDSVEEN - Femke Heemskerk mag zich voor de vierde keer in haar loopbaan opmaken voor de Olympische Spelen. Na het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) dat afgelopen weekeinde in Rotterdam werd gehouden, heeft de 33-jarige zwemster uit Roelofarendsveen zich officieel gekwalificeerd voor de 100 meter vrije slag en gaat ze aankomende zomer deel uitmaken van de estafetteploeg. Toch ging het met name over het startbewijs dat Heemskerk - buiten haar schuld om - afgepakt zag worden.

Heemskerk zelf was de grote afwezige in Rotterdam. Haar echtgenoot testte in de dagen voor aanvang van het zwemtoernooi positief op het coronavirus en dus moest Heemskerk verplicht in quarantaine. Ze mocht daarom niet aan de start verschijnen.

De regels van zwembond KNZB schrijven voor dat als tenminste twee zwemmers na afloop van het kwalificatietoernooi hebben voldaan aan de olympische limiet op een specifieke afstand, dat de twee tijdsnelsten zich verzekeren van een ticket voor Tokio. Op het moment dat de twee Nederlandse startplekken per zwemafstand na het OKT nog niet zijn ingevuld, krijgen zwemmers volgend jaar een herkansing tijdens de Swim Cup in april en de Europese kampioenschappen in mei.

0,08 seconde tekort

Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo hadden voor het OKT allebei al voldaan aan de olympische limiet op zowel de 50 als de 100 meter vrije slag. Omdat Valerie van Loon in Rotterdam onder de eerder gezwommen tijd van Heemskerk dook op de 50 vrij, krijgen Van Loon en Kromowidjojo een startbewijs voor de kortste sprintafstand en Heemskerk niet.

Kromowidjojo had bij de wereldkampioenschappen in 2019 al 24,35 gezwommen, Heemskerk noteerde vorig jaar december bij de Swim Cup in Amsterdam 24,71. Van Loon verbeterde dit weekeinde haar persoonlijke toptijd met meer dan een halve seconde en kwam tijdens het OKT tot 24,63; acht honderdste van een seconde sneller dan de eerdere tijd van Heemskerk. Op de 100 meter vrije slag kwam Heemskerks 53,04 niet in gevaar.

De ogen richtten zich op topsportdirecteur André Cats van de KNZB. Waarom heeft hij geen uitzondering gemaakt voor de olympisch estafettekampioene van 2008, de zevenvoudig wereldkampioene en negenvoudig Europees kampioene? Waarom geeft hij Heemskerk geen kans om zich alsnog te bewijzen?

'Geen eerlijke kans'

Heemskerk moet in quarantaine en kan hier door onvoorziene omstandigheden niet bij zijn, vindt u dan dat ze een eerlijke kans heeft gehad op plaatsing?, vraagt de bij het OKT aanwezige Omroep West/Studio Kaag en Braassem-verslaggever aan Cats. 'Dat is een lastige vraag... niet. Want ze kon hier niet zwemmen.'

In de reglementen van de KNZB staat niets over wat er gebeurt als iemand vanwege corona niet mee kan doen aan het OKT. 'Corona is iets waar wij mee te maken hebben en het is heel erg lastig om voor deze, en wellicht ook toekomstige gevallen, uitzonderingen te maken. Dus wij hebben ervoor gekozen om de uitgestippelde lijn vast te houden', vervolgt Cats.

Heemskerk kondigt in een interview met de NOS aan het er niet bij te laten zitten. 'Dit is onmacht', vindt Heemskerk. 'Er had van tevoren natuurlijk al over nagedacht moeten zijn: wat gebeurt er als iemand niet mee kan doen vanwege corona? Daar ben ik vooral heel verdrietig om.'

Cats houdt vast dat het einde zoek is als de zwembond voor iedere corona-afmelding een uitzondering moet maken. Zwemmers hadden het in zijn ogen kunnen weten. 'Maar ik kan geen rekening houden met onmacht. Ik kan er niets aan doen dat ik niet mag zwemmen. Ik was er klaar voor, dat kan ik je vertellen', verweert Heemskerk zich.

Heemskerk in beroep

Een swim-off tussen Heemskerk en Van Loon komt er niet, meldt Cats. Heemskerk laat het er niet bij zitten en tekent beroep aan. Cats ziet het proces met vertrouwen tegemoet. 'Ik vind ons besluit verdedigbaar', besluit de zwembonddirecteur.

advertentie advertentie