Europese subsidie voor duurzame wijkwarmte in Kaag en Braassem

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - De gemeente Kaag en Braassem ontvangt, samen met acht andere gemeenten in Zuid-Holland, een Europese subsidie om woonwijken toekomstbestendig te maken door te investeren in duurzame wijkwarmte. Vanuit Europa wordt een bedrag van in totaal 2,7 miljoen euro verdeeld, dat door de provincie wordt aangevuld tot 3 miljoen euro.

De zogeheten ELENA-subsidie moet leiden tot een impuls aan duurzame investeringen, zoals isolatie, duurzame warmte en warmtenetten in wijken. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het in eerste instantie om zo'n 600 maatregelen bij ongeveer 250 woningen van Stichting MeerWonen in Kaag, Nieuwe Wetering, Oud Ade, Oude Wetering, Rijpwetering en Roelofarendsveen.

'Verder zijn de middelen bedoeld voor bewonersinitiatieven en wijkaanpakken waar energie en draagvlak is om collectief te gaan isoleren', meldt de woordvoerder desgevraagd. 'Dit kan dus in de gehele gemeente gaan ontstaan, in bepaalde dorpen, in bepaalde wijken, in bepaalde straten. Mensen die daarmee aan de slag willen kunnen het ons laten weten.'

Toekomstbestendiger

Volgens gedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks) is het een grote uitdaging om heel Zuid-Holland aan duurzame warmte te krijgen. 'Dat moet je samen doen. Door de intensieve en goede samenwerking tussen gemeenten samen met de provincie hebben wij nu een paar miljoen euro binnengesleept', zegt Potjer.

'Daar ben ik trots op, want zo kunnen wij onze wijken duurzaam verwarmen, wordt het nog prettiger wonen in Zuid-Holland en maken wij onze gemeenten en onze provincie toekomstbestendiger.'

advertentie advertentie