Documentaire brengt voetbaldroom jeugdspelers in beeld: ‘Bij enkeling werkelijkheid’

ROELOFARENDSVEEN - Ruim 150.000 mensen hebben zondagavond de eerste aflevering van het televisieprogramma Voetbaldroom op NPO3 (BNNVARA) bekeken. Voor een vierdelige documentaireserie is Pjotr van der Marel een jaar lang gevolgd door een cameraploeg. De inwoner van Roelofarendsveen is opleidingscoördinator en jeugdtrainer van Sparta Rotterdam O14. De reeks is vormgegeven om Alphense Boys JO13-1 heen, het hoogste tot en met 13 jaar-jeugdteam van de amateurvoetbalvereniging uit Alphen aan den Rijn.

Trainingen, wedstrijden, persoonlijke gesprekken, werkende ouders en een talentendag. Het komt allemaal voorbij in de openingsaflevering. 'De documentairemakers zijn op zoek gegaan naar persoonlijke verhalen. Zij zoeken spelers die kans hebben om bij een BVO (betaald voetbal organisatie) terecht te komen omdat ze nu de beste van de groep zijn, of omdat ze het een interessant persoon vonden om er een verhaallijn over te maken', legt Robin Stolwijk, trainer van Alphense Boys JO13-1, uit in het radioprogramma Actually Saturday op Studio Alphen.

Sinan Okur, Finn Bender en Seth Hoekstra worden persoonlijk gevolgd. Wat aan het begin van het seizoen nog niet bekend was, is dat twee van hen aan het einde van dit seizoen ook daadwerkelijk naar een BVO over te stappen. Bender gaat naar Feyenoord, Hoekstra verruilt het rood-wit van Alphense Boys voor dezelfde kleurencombinatie van Sparta Rotterdam. Uit hetzelfde team ziet uiteindelijk ook Yassir Bakkali zijn talent beloond worden met een overgang naar Feyenoord.

Op de jaarlijkse ranglijst van beste jeugdopleiding in het Nederlandse amateurvoetbal staat Alphense Boys bovenaan. Jaarlijks maken vijftien tot twintig spelers de overstap van Alphense Boys naar een BVO. Aankomend seizoen zijn dat er negentien. Onder wie dus Finn Bender, Seth Hoekstra en Yassir Bakkali. 'Dat dit gebeurt is essentieel voor het verhaal van de documentairemakers', zegt Robin Stolwijk over de reden waarom BNNVARA voor Alphense Boys heeft gekozen. Volgend seizoen spelen 73 oud-jeugdspelers van Alphense Boys bij een BVO. Noussair Mazraoui (Ajax), Jens Toornstra (Feyenoord), Abdou Harroui (Sparta Rotterdam) en Shaquille Pinas (ADO Den Haag) zijn de bekendsten.

Naar eigen zeggen zijn er door Alphense Boys geen beperkingen opgelegd over wat wel en niet gefilmd mag worden. 'Wij hebben geprobeerd om zoveel mogelijk onszelf te zijn en dingen te doen zoals we ze doen. Ze waren welkom bij iedere activiteit en elk gesprek, uiteraard met toestemming van ouders en spelers', aldus Stolwijk.

En of er twijfel is of je jezelf zo open moet geven? 'Aan het begin van het seizoen vond ik het nog wel belangrijk wat mensen daar dan weer van zouden vinden', bekent de jeugdtrainer. 'Aan de andere kant is het een hele mooie kans voor Alphense Boys, de spelertjes en voor mezelf om te laten zien wat je doet en allemaal kan. Lang niet iedereen heeft daar een idee van.'

Zelfreflectie

In de documentaire wordt ook de keerzijde van topjeugdvoetbal duidelijk. Heel veel dingen laten om je droom na te jagen, bloedfanatieke ouders en afwijzingen. 'Er zijn een hoop dingen die voetbal mooi maken, maar je hebt ook de druk van 'of je door mag gaan naar het volgende jaar', weet Stolwijk. 'Het percentage dat ook daadwerkelijk profvoetballer wordt, is niet groot. Miljoenen kinderen over de hele wereld hebben die droom, maar bij heel veel blijft het een droom en bij een enkeling wordt het werkelijkheid.'

Zelf hoopt Robin Stolwijk ook te leren van de documentaire. Als je in de documentaire iets ziet, denk je misschien wel dat je dat een volgende keer anders moet doen. Of juist dat iets goed werkt. Als je zelf voor de groep staat, zie je niet altijd wat je goed doet.'

Voetbaldroom wordt ook de komende drie zondagen uitgezonden op televisie. Omstreeks 21.15 uur is de uitzending op NPO3. Wil je de aflevering van afgelopen zondag terugkijken? Klik dan op deze link.

Hieronder is het radio-interview met Robin Stolwijk te beluisteren. Actually Saturday wordt iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur uitgezonden op Studio Alphen.
advertentie advertentie