Coronaversoepelingen: van evenementen tot ov, sport, horeca en scholen

KAAG EN BRAASSEM - Grote(re) evenementen en bijeenkomsten worden weer toegestaan, het openbaar vervoer en onderwijs kunnen volledig worden hervat en sportwedstrijden mogen weer georganiseerd worden. Dat hebben premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid woensdagavond bekendgemaakt op een persconferentie.

De coronaregels die de afgelopen twee maanden werden versoepeld hebben niet geleid tot een opleving van het coronavirus. Daarom durft het kabinet het aan om de opgelegde maatregelen verder af te zwakken. 'De coronacijfers zijn nu goed omdat we de afgelopen maanden ons goed aan de regels hebben gehouden. Dat moeten we blijven doen', sprak Rutte.

'Zonder deze maatregelen had dat geleid tot 135.000 ziekenhuisopnames en ruim 35.000 mensen op de intensive care', aldus de minister-president. 'Door afstand te houden, geven we ruimte aan elkaar. Anderhalve meter en thuis blijven bij klachten blijven cruciaal. Als we verslappen is de kans reëel dat we meer beperkingen moeten doorvoeren. En in het buitenland zien we daar de laatste weken tal van voorbeelden van.'

Bijeenkomsten

Het maximum aantal bezoekers voor bijeenkomsten of dat tegelijk aanwezig mag zijn in een gebouw, wordt niet langer gelimiteerd. Er zijn wel drie voorwaarden: iedereen moet anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden, vooraf reserveren is verplicht en triage bij betreden is een vereiste.

Zo wordt een gebouw waar - bijvoorbeeld - 150 mensen aanwezig kunnen zijn, zonder dat de anderhalvemeterregel in het gedrang komt, niet beperkt. Als triage niet mogelijk is, zijn de limieten maximaal 100 personen binnen en maximaal 250 personen buiten. Evenementen mogen weer georganiseerd worden, mits mensen zitten op een stoel en anderhalve meter afstand houden.

Op terrassen hoeft geen anderhalve meter te zitten tussen de tafeltjes, mits een zogeheten kuchscherm tussen de tafels is geplaatst. Discotheken en nachtclubs blijven in ieder geval tot 1 september gesloten. Sekswerkers mogen vanaf 1 juli weer aan de slag.

(Openbaar) vervoer

Vanaf 1 juli geldt er geen limiet meer op het aantal mensen dat samen in een auto mag zitten. Een mondkapje opzetten wordt geadviseerd indien passagiers uit verschillende huishoudens komen.

In het openbaar vervoer (inclusief touringcars en taxi's) mogen alle zitplaatsen weer gebruikt worden. Het dragen van een mondkapje is verplicht. De trein, bus, tram en metro zijn vanaf volgende week ook weer beschikbaar voor niet-noodzakelijke reizen.

Scholen

Middelbare scholen kunnen na de zomervakantie weer helemaal open. Kinderen hoeven onderling geen afstand meer tot elkaar te bewaren. De afstand tussen kind en docent, en docenten onderling, moet wel in acht genomen worden. Het mbo-, hbo- en universitaire onderwijs kan vanaf het nieuwe schooljaar worden hervat. Leerlingen en docenten moeten voldoende afstand houden.

De bezoekregeling voor bewoners van zorginstellingen wordt opgeheven.

(Binnen)sport

Zoals eind mei al werd aangekondigd, mogen sportscholen, indoor-sportaccommodaties (onder meer tennis, bowling, wintersport), sauna's, wellnesscentra, verenigingskantines, casino's en speelhallen vanaf 1 juli weer open.

Vanaf 1 juli mag iedereen zonder afstand van elkaar sporten. Ook acteurs en dansers hoeven geen afstand te houden. Sportwedstrijden zijn vanaf 1 juli weer toegestaan. Publiek is welkom, maar juichen en schreeuwen blijft voorlopig verboden.

advertentie advertentie