Coronatoegangsbewijs voor evenement of activiteit: hoe kom je aan zo’n ding?

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Op zaterdag 5 juni gaat de derde stap in het openingsplan van het kabinet in. De coronamaatregelen worden dan verder versoepeld, waarbij de meeste publiek toegankelijke locaties onder voorwaarden weer open mogen. Met toegangsbewijzen kan er voor sommige evenementen en activiteiten meer, zoals het toelaten van meer bezoekers. Maar hoe kom je aan zo'n coronatoegangsbewijs?

Bij het reserveren voor een evenement of culturele, sociale of sportieve activiteit, kan duidelijk worden dat je een geldig coronatoegangsbewijs nodig hebt. Daarmee wordt aangetoond dat het coronavirus, op het moment van testen, niet is aangetroffen bij een bezoeker. De test, die wordt vergoed door de Rijksoverheid, dient binnen 40 uur voor een activiteit of evenement afgenomen te zijn. Kinderen onder de 13 jaar hoeven niet getest te worden.

Via de website www.testenvoortoegang.org valt een testafspraak te maken, zodra iemand zich heeft aangemeld voor een evenement of activiteit. In heel Nederland zorgen verschillende testaanbieders voor een totale capaciteit van 225.000 testen per dag. De testuitslag is binnen een uur bekend.

Omzetten

Vervolgens dient de testuitslag, indien negatief, omgezet te worden tot een coronatoegangsbewijs. Dat kan digitaal in de CoronaCheck-app of via de website www.coronacheck.nl, met de ophaalcode die met de testuitslag is meegestuurd. Voor mensen zonder smartphone is het via de website ook mogelijk om een toegangsbewijs op papier af te drukken.

Het coronatoegangsbewijs moet door bezoekers worden meegenomen naar het evenement of de activiteit, samen met een geldig legitimatiebewijs en het toegangskaartje. Bij de ingang wordt het coronatoegangsbewijs, een QR-code, door de organisatie gescant en gecontroleerd.

advertentie advertentie