Coronamaatregelen versoepeld, maar wat verandert er thuis?

Gepubliceerd op 11 mei 2020 om 12.43 uur

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Deze week worden de coronamaatregelen verder versoepeld. Mensen met een contactberoep, zoals kapper en rijinstructeur, mogen weer aan het werk en kinderen mogen weer (deels) naar de kinderopvang en basisschool. Maar wat verandert er in huis?

In en om het huis verandert er eigenlijk nog helemaal niets. Los van het feit dat gezinsleden vaker de deur uit kunnen, om een dag naar school te gaan of om buiten te sporten. Het advies voor het aantal bezoekers thuis is niet aangepast. Dat blijft voorlopig maximaal drie mensen van buiten het gezin. Daarbij dient iedereen anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren. Bezoek aan mensen van 70 jaar of ouder, of mensen met een kwetsbare gezondheid, wordt afgeraden.

Daarnaast geldt nog steeds de oproep om zoveel mogelijk vanuit huis te werken en dient iedereen de hygiënevoorschriften op te volgen. 'En natuurlijk hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog, papier zakdoekjes gebruiken en meteen weggooien en handen wassen, handen wassen, handen wassen', benadrukte minister Hugo de Jonge (CDA) eerder.

Verkoudheidsklachten

Iedereen met verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts, dient thuis te blijven. Sociaal contact dient dan gemeden te worden. 'Geen uitzonderingen, geen excuses en geen flinkdoenerij', zei minister De Jonge daar eerder over. 'U kunt ook geen bezoek ontvangen of op bezoek gaan en ook geen boodschappen doen', luidt het advies.

Als de klachten verergeren, zoals meer dan 38 graden koorts en moeite met ademhalen, wordt geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts. Als één of meerdere personen binnen een huishouden ernstige klachten heeft, zoals koorts en benauwdheid, dan dient het hele huishouden uit voorzorg thuis te blijven en sociaal contact te mijden.

advertentie