Coronabesmettingen in privésfeer: nodig niet meer dan 6 gasten uit

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Het toenemende aantal coronabesmettingen is grotendeels het gevolg van mensen die zich in de privésfeer niet aan de coronamaatregelen houden. Dat zei premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens een persconferentie. Om die reden geeft het kabinet het zeer dringende advies om voorlopig niet meer dan zes gasten thuis uit te nodigen, kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend.

Volgens de premier gaat het mis bij onder andere familiebijeenkomsten, verjaardagsfeestjes, buurtborrels en in vriendengroepen. 'Overal waar mensen elkaar goed kennen en elkaar blijkbaar voldoende vertrouwen om al handenschuddend, knuffelend en op minder dan anderhalve meter van elkaar in één ruimte rond te lopen. Daar zien we op dit moment de meeste besmettingen', vertelde Rutte. 'Wat onder elkaar misschien veilig voelt, is dus feitelijk schijnveiligheid.'

Verder wordt het aantal dagen thuisquarantaine bij een coronabesmetting teruggebracht van veertien tot tien dagen en roept de minister-president werkgevers en werknemers op om ook na 1 september - zonder einddatum - zoveel als mogelijk thuis te werken. Er is de regering alles aan gelegen om een tweede intelligente lockdown te voorkomen.

advertentie