Gepubliceerd op 10 Mei 2019 om 15.36 uur

ChristenUnie en SGP vooralsnog niet in provinciecoalitie met FvD, VVD en CDA

KAAG EN BRAASSEM - ChristenUnie en SGP gaan in de provincie Zuid-Holland vooralsnog niet in een coalitie stappen met Forum voor Democratie, VVD en CDA. Dat bevestigt lijsttrekker Jacco Schonewille aan Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem.

ChristenUnie en SGP waren de droomkandidaten om aan te sluiten bij het vorige week gesloten hoofdlijnenakkoord. Forum voor Democratie, VVD en CDA hebben net aan geen meerderheid in Provinciale Staten en de hoop was gevestigd op de twee christelijke partijen.

Beide partijen willen niet aanschuiven bij een 'bestaand blok'. De inhoudelijke verkenning moet van tafel', vindt Schonewille. 'ChristenUnie en SGP staan bekend als partijen die bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen en het gesprek aan te gaan over coalitievorming. Maar dat gesprek kan alleen plaatsvinden als er sprake is van een gelijkwaardig vertrekpunt', vindt de voorman.

Welke opties blijven er over?

Eerder gaven GroenLinks, D66 en PvdA al aan niet in zee te willen gaan met Forum voor Democratie. Alleen PVV kan het motorblok Forum voor Democratie-VVD-CDA nog aan een meerderheid helpen, of er moet een combinatie gemaakt worden met 50PLUS en Partij voor de Dieren.

Als de inhoudelijke verkenning in de papierversnipperaar verdwijnt, zijn ChristenUnie en SGP wel bereid te onderhandelen over een coalitie met Forum voor Democratie, VVD en CDA. Lukken al deze opties niet, dan ligt het voor de hand om een coalitie proberen te vormen zonder Forum voor Democratie.

advertentie
 
advertentie