Chinees-Indische restaurants erkend als immaterieel erfgoed

Foto: Omroep West

LEIMUIDEN - Een kinderverjaardag, geen zin om te koken of opa en oma op bezoek. Typische momenten waarop iemand thuis zegt: 'Zullen we Chinees halen?'. Maar door een steeds groter aanbod in het afhalen van eten, delft de Chinees het onderspit. Steeds meer Chinees-Indische restaurants sluiten hun deuren. Stichting Meer dan Babi Pangang, lobbyde lang voor een plek op de lijst met immaterieel Nederlands erfgoed. Nu is dat gelukt.

De Chinese Muur in Leimuiden oogt zoals je van een Chinees restaurant verwacht, rode lampionnen aan het plafond, een doorgeefluik en een balie om maaltijden af te halen. Stella Hu staat in het restaurant, haar man Jeffrey, die eigenlijk Pie Huan heet, in de keuken. 'Jeffrey is makkelijker uit te spreken dan Pie Huan', zegt Stella Hu, die eigenlijk Chien Chun heet. Het restaurantleven is haar met de paplepel ingegoten. De vader van Stella kwam in de jaren vijftig met de boot naar Nederland om zijn geluk te beproeven. Inmiddels runnen Jeffrey en Stella restaurant De Chinese Muur al bijna twintig jaar.

Het zijn moeilijke tijden voor Chinese restaurants en niet alleen door de coronacrisis. Personeel is lastig te vinden en er is steeds meer concurrentie. 'De authentieke Chinees is niet meer zo hip voor de jongeren', zegt Stella tegen mediapartner Omroep West. 'Gelukkig redden we het door de afhaal en vaste klanten. En ik ken iedereen in het dorp, Leimuiden is een kleine gemeenschap', vertelt Hu.

Meer dan Babi Pangang

Julie Ng en In-Soo Radstake van de Stichting Meer dan Babi Pangang hebben ervoor gezorgd dat de Chinees-Indische restaurantcultuur is toegevoegd aan de lijst van immaterieel Nederlands erfgoed. 'We zagen dat steeds meer Chinese restaurants gingen sluiten, een trendwatcher bevestigde dat en zag het somber in voor de traditionele Chinese restaurants.'

Dat de restaurants nu op de lijst van immaterieel erfgoed staan zal de teloorgang niet voorkomen. 'Het is juist andersom', legt Ng uit. 'Hierdoor wordt voorkomen dat de herinnering ooit verdwijnt. En daar doen we ons best ook voor door bijvoorbeeld het organiseren van een nationale Babi Pangang-dag.' Ng vindt het belangrijk dat de Chinees nu immaterieel erfgoed is. 'Het is een ode aan generaties Chinezen die hebben meegewerkt om dit bijzondere fenomeen op poten te zetten.'

Lees ook: Heel Woubrugge eet Chinees voor de goede zaak

advertentie advertentie