Bonaventuracollege in Roelofarendsveen sluit later dit jaar haar deuren

Bonaventuracollege Foto: Bonaventuracollege

ROELOFARENDSVEEN - Het Bonaventuracollege in Roelofarendsveen sluit later dit jaar haar deuren. In vijf jaar tijd is het aantal leerlingen op de school gehalveerd, waardoor het bestuur zich genoodzaakt voelt om de middelbare school per ingang van aankomend schooljaar te sluiten.

Slechts 24 nieuwe brugklassers hebben zich aangemeld voor het aankomend schooljaar op het Bonaventuracollege, meldt het overkoepelende schoolbestuur Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL). 'Acht van de tien brugklasleerlingen in Roelofarendsveen kiezen nu voor een brugklas buiten het dorp. Het bestuur kan niet anders meer dan de schooldeuren sluiten met ingang van het nieuwe schooljaar.'

Voor leerlingen en medewerkers van de middelbare school wordt gewerkt aan een passende oplossing. Alle 145 leerlingen kunnen bijvoorbeeld overstappen naar drie andere scholen van SCOL in Leiderdorp of Leiden. Medewerkers in vaste dienst krijgen een baan aangeboden bij een andere school van de organisatie. 'Voor medewerkers met een tijdelijk dienstverband wordt zoals gebruikelijk gekeken waar nog vacatures ontstaan', meldt SCOL.

Krimp

Volgens SCOL krimpt het leerlingenbestand van het Bonaventuracollege in Roelofarendsveen al langer. Van een vestiging met 332 leerlingen in 2014 kromp de school naar 195 leerlingen in 2018. Met de huidige aanmeldingen voor het nieuwe schooljaar zou de school nog maar 145 leerlingen tellen. '‘De vijver’ met potentiële brugklasleerlingen is in vijf jaar tijd eveneens gedaald: van 360 naar 260. Een andere oorzaak is het feit dat een school dichtbij huis minder belangrijk is geworden en dat – in het verlengde daarvan – havo- en vwo-leerlingen vaker kiezen voor een school waar zij ook de bovenbouw en examen kunnen doen.'

Het schoolbestuur zegt er veel aan gedaan te hebben om de school aantrekkelijk te houden. 'Zo is het aanbod in 2015 uitgebreid met vmbo basis- en kaderonderwijs, is er gewerkt aan meer contact met het bedrijfsleven en ligt er voor schooljaar 2019-2020 een nieuw onderwijsprogramma klaar, met meer aandacht voor de individuele behoefte van leerlingen, flexibiliteit in het rooster, huiswerkvrij onderwijs en coaching', meldt SCOL. Dat vertaalde zich echt niet uit in voldoende aanmeldingen voor het nieuwe schooljaar.

advertentie advertentie