Blauwalgen aangetroffen bij zwemlocatie in Braassemermeer

ROELOFARENDSVEEN - Voor de zwemlocatie in het Braassemermeer, bij de Galgekade in Roelofarendsveen, geldt een negatief zwemadvies. In het water zijn blauwalgen aangetroffen.

Daarmee bestaat er een grote kans dat zwemmers last krijgen van huidirritatie en maag- en darmklachten. Omgevingsdienst Midden-Holland heeft het negatieve zwemadvies woensdag uitgegeven. Blauwalgen zijn organismen die overal ter wereld voorkomen in zoet water. Overmatige groei van blauwalgen is een teken dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit en de natuur die daarvan afhankelijk is.

Bij het ontstaan ervan vormen zich drijflagen op het water. De kleur van blauwalgen kan variëren van heldergroen, groenblauw tot helder blauw. Vandaar ook de naam. Als de onderkant van zo'n drijflaag afsterft, komen giftige stoffen in het water terecht. De rottende laag kan ook voor stankoverlast zorgen.

't Venegat

Voor het zwemwater bij jachthaven 't Venegat in Rijnsaterwoude geldt nog steeds een waarschuwing vanwege een onveilige situatie. 'In het talud van de zwemzone zijn plotselinge diepteverschillen door kuilen nabij de damwand aangetroffen', meldt de omgevingsdienst daarover.

advertentie