Gepubliceerd op 05 November 2019 om 10.57 uur

Bewonersbijeenkomst Hoogmade: ‘Inspannen om toren te behouden’

HOOGMADE - Brasserie De Kromme Does in Hoogmade zat maandagavond vol tijdens de bewonersbijeenkomst die de gemeente Kaag en Braassem organiseerde naar aanleiding van de verwoestende brand in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk - De Goede Herder maandagmiddag. De grote torenspits, de kleine toren en het dak van het kerkgebouw zijn ingestort.

'Dat u met zovelen hier ben zegt wel hoe groot de rol is van de kerk, waar zoveel mensen zoveel hebben meegemaakt', sprak bisschop Hans van den Hende. 'Het is een groot goed dat u als levende stenen van de kerk nog overeind staat. Het zal lang duren voordat de kerk weer terug zal zijn in volle glorie.' Ook burgemeester Marina van der Velde toonde haar verslagenheid. 'De kerk is een gezichtsbepalend monument. De kerk is opgegeven, maar ik ga me inspannen om de toren te behouden', belooft de burgemeester.

Bezoekers zijn geëmotioneerd. 'Ik kom hier iedere woensdagavond om te repeteren met ons koor', vertelt een vrouw. 'Onze spullen zijn verwoest. Maar apparatuur kan vervangen worden, deze kerk niet.' Een man: 'Ik ben een betrokken Hoogmadenaar, dit is een heel belangrijk gebouw voor ons dorp. Ook voor niet-kerkgangers.'

advertentie
 
advertentie