Handhavingsprocedure permanente bewoning recreatiewoningen in ijskast

recreatiewoningen Woubrugge Foto: Google Maps

ROELOFARENDSVEEN/WOUBRUGGE - In november 2021 is aan 25 bewoners van recreatiewoningen in Roelofarendsveen en Woubrugge een last onder dwangsom opgelegd om de permanente bewoning van hun recreatiewoning te beëindigen. Het college zet de handhavingsprocedure in de ijskast.

Het betreft recreatiewoningen aan de Galgekade 2A in Roelofarendsveen en Oudendijkseweg 21 en 25 in Woubrugge. De adviescommissie voor bezwaarschriften heeft advies uitgebracht over de negentien bezwaarschriften die bewoners indienden. Zij adviseert om het besluit van de gemeente om te handhaven te "herroepen". In het advies benoemt de commissie thema’s die om een nadere oriëntatie vragen. Zoals de beoordeling van de persoonsgebonden situatie van de eigenaren en de termijn die aan de last onder dwangsom is verbonden.

Het college neemt het advies van de commissie serieus en neemt geen vervolgstappen in deze juridische procedure. Voor nu wordt de handhavingsprocedure beëindigd. Hiermee wordt de keuze gemaakt het vraagstuk niet alleen vanuit de juridische invalshoek te beoordelen, maar ook alle andere thema’s bij het vraagstuk te betrekken.

Ruimte voor nieuwe afweging

Door de huidige handhavingsprocedure te beëindigen, heeft het college de ruimte om een aantal thema’s rond permanente bewoning van recreatiewoningen opnieuw te bespreken. Zowel in het college als met de gemeenteraad. Dat geeft ruimte om een nieuwe integrale afweging te maken. Op basis van juridische aspecten en op andere thema’s uit het advies van de commissie. Ook actuele trends en ontwikkelingen op dit beleidsterrein, zoals de ministeriële brief, kunnen dan meegenomen worden. In de ministeriële brief wordt op basis van de actuele vraag naar woningen een standpunt van het Rijk gegeven welke mogelijkheden er zijn voor wonen op recreatieparken.

Permanente bewoning is niet toegestaan op de recreatieparken. Het intrekken van dit besluit betekent dus ook niet dat het college afziet van handhaving. Echter wordt nu pas op de plaats gemaakt om alle thema’s rond deze handhaving opnieuw te bespreken.

Het college gaat in september met de raad in gesprek over handhaving in brede zin waarin dit onderwerp ook aan de orde komt. Ook praat het college in september met de betrokken bewoners over deze thema’s en over de stappen in dit proces.

Duidelijk maken vervolgstappen

Burgemeester Astrid Heijstee: 'De keuzes die we nu maken, geven ons de tijd om de belangrijke thema’s uit het advies verder met college, raad én met de betrokken bewoners te bespreken. Daarna maken we de vervolgstappen in dit proces duidelijk.'

advertentie advertentie