Avondklok blijft van kracht, maar gaat volgende week vanaf 22.00 uur in

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - De avondklok blijft voorlopig nog van kracht in Nederland. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Wel gaat de avondklokmaatregel vanaf woensdag 31 maart 's avonds om 22.00 uur in. Nu is dat nog 21.00 uur.

Verder werden er tijdens de persconferentie geen versoepelingen van de coronamaatregelen bekendgemaakt. Volgens Rutte is daar, vanwege de nog steeds hoge coronacijfers, geen ruimte voor op dit moment. Tijdens de vorige persconferentie sprak de minister-president nog de hoop uit wellicht de terrassen open te kunnen stellen, winkelbezoek te kunnen verruimen en het fysiek onderwijs bij hogeronderwijsinstellingen op aangepaste wijze te kunnen hervatten.

Het huidige pakket aan coronamaatregelen wordt in principe tot 20 april verlengd. 'Als bijvoorbeeld over een week blijkt dat de cijfers toch weer meevallen, dan zullen we niet aarzelen onze voornemens van heropening terrassen en hoger onderwijs naar voren te halen', zei Rutte dinsdagavond.

Vaccinaties

Demissionair minister Hugo de Jonge lichtte de planning van het vaccinatieprogramma verder toe. 'Half april moeten we vier miljoen prikken hebben gezet. De meeste mensen met een hoog medisch risico en tachtigplussers moeten dan hun eerste prik hebben gehad', zei De Jonge. 'Begin mei hebben we vijf miljoen prikken gezet, dan heeft iedereen boven de zeventig jaar een vaccin gekregen.'

Rond het begin van de zomervakantie, begin juli, zou volgens de minister iedereen die dat wil een eerste vaccin hebben gekregen. 'De zelftestpilots worden uitgebreid en in april gaan we over op zelftesten', kondigt de minister aan. Met deze zelftesten moeten hogeronderwijsinstellingen vanaf 26 april een dag per week fysiek onderwijs kunnen geven.

Bekijk hieronder de volledige persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge.
advertentie advertentie