Wethouder over stijging afvalbelasting: ‘Minder afval produceren blijven wij belonen’

Gepubliceerd op 13 November 2019 om 11.05 uur

KAAG EN BRAASSEM - De afvalstoffenheffing voor eenpersoonshuishoudens in Kaag en Braassem gaat in principe met bijna 35 procent omhoog. Volgend jaar wordt het bedrag van 138 euro verhoogd naar 186 euro. Ook meerpersoonshuishoudens gaan meer betalen, zes procent meer dan nu het geval is.

Uiteindelijk moet het basisbedrag in 2021 voor elk huishouden gelijk zijn. Daarbovenop betalen inwoners een bedrag voor de hoeveelheid afval die zij weggooien. Normaal gesproken produceert een eenpersoonshuishouden minder afval dan een meerpersoonshuishouden en is dan ook minder geld kwijt. Minder afval produceren blijft beloond worden.

Weinig afval in Kaag en Braassem

'Wij hebben als gemeente de taak om kostendekkend het afval op de halen', legt wethouder Yvonne Peters (VVD) uit in het radioprogramma KB Actueel, dat elke zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur wordt uitgezonden op Studio Kaag en Braassem. 'Dat doen we voor iedereen en wij vinden het logisch dat iedereen daar eenzelfde vaste bijdrage aan levert.'

Eerder bleek dat de gemeente Kaag en Braassem landelijk erg weinig afval produceert. Waar in Nederland gemiddeld 494 kilogram afval per inwoner wordt geproduceerd, is dat in Kaag en Braassem maar 139 kilogram. 'We zijn ontzettend trots dat onze inwoners zo goed hun afval scheiden', zegt de wethouder.

Toch kan de wethouder dit financieel niet belonen. 'Het is een ontzettend lastige boodschap dat inwoners, die enorm hun best doen om het afval te scheiden, beloond worden met een hoger tarief.' Door landelijke maatregelen zegt Peters niet anders te kunnen. 'Wij kunnen daar als Kaag en Braassem helemaal niets aan doen, maar we moeten er wel aan meebetalen.'

Debat in gemeenteraad

Of de afvalstoffenheffing daadwerkelijk omhoog gaat, staat nog niet helemaal vast. De gemeenteraad moet daar nog akkoord mee gaan.

advertentie advertentie