Actie tegen paaltje op het fietspad: ‘Waarom staat die hier?’

Foto: Omroep West

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Paaltjes op het fietspad? Weg ermee, vinden de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en andere verkeersorganisaties. Ze beginnen eind deze maand een campagne om het aantal paaltjes op fietspaden flink terug te brengen. Obstakels zijn volgens de organisaties levensgevaarlijk en vaak totaal overbodig. Na een eerdere campagne zijn er al veel weggehaald, maar er staan er nog altijd veel op verschillende fietspaden.

Soms staan ze voor een bruggetje, soms staan ze aan het eind van een fietspad, soms worden ze aangekondigd met witte strepen, soms staan ze plompverloren opeens rood-wit te zijn tussen wat onkruid. Zo nu en dan is het goed mikken voor fietsers om tussen berm en paaltje door te komen. 'Moet je kijken', zegt Cor van Zeil van de Fietsersbond afdeling Kaag en Braassem tegen Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem. 'Heel veel mensen die hier het fietspad op willen, nemen het paaltje aan de linkerkant en rijden dus een stuk tegen het verkeer in.'

Van Zeil staat bij een keurig nieuw fietspad aan De Tuinderij in Leimuiden. 'Dat is aangelegd omdat het kruispunt verderop zo gevaarlijk is', verduidelijkt hij. Het pad ligt er inderdaad keurig bij met roodkleurig asfalt en een fraaie stippellijn in het midden. Maar aan het eind van het pad, bij de weg, stuit de fietser op drie paaltjes: eentje links, eentje rechts en eentje in het midden. En die in het midden is de fietsersbond een doorn in het oog.

Tijd voor weer een actie

Het paaltje dat in Leimuiden aan het einde van het fietspad staat geeft wat mee als je er hard tegenaan trapt. Dat doen niet alle paaltjes. Sterker nog: soms zijn ze zelfs van grijs beton en dat doet ronduit pijn als je er tegenaan fietst. En dat gebeurt nogal eens, zegt de Fietsersbond. Inderdaad kom je geregeld berichten tegen van mensen die vallen omdat ze een paal op het pad over het hoofd hebben gezien. Soms raken fietsers bij zo'n tuimeling zelfs zwaargewond. Reden te meer voor de bond en de verkeersorganisaties om te pleiten voor paaltjesvrije paden.

De campagne die eind augustus van start gaat is niet de eerste actie die de Fietsersbond voert tegen de paaltjes. In 2014-2015 werd al een grote inventarisatie gehouden. Ook Kaag en Braassem deed daaraan mee. Er bleken toen zestig paaltje te staan waarvan de gemeente er uiteindelijk vijfenveertig weghaalde. 'Dat was een succes', zegt Van Zeil. 'Maar soms moet er weer iets worden geasfalteerd en dan staat er opeens wel weer een paal.' Tijd dus voor weer een actie.

Paaltje weg

'Het is hier niet gevaarlijk en toch staat een er paal, waarom?' vraagt Cor van Zeil zich af. Juist op dat moment stopt achter hem een vrachtwagentje van de gemeente Kaag en Braassem. Twee mannen stappen breed lachend uit. 'We komen het paaltje weghalen. Opdracht van de provincie Zuid-Holland', roept een van de werklui. En inderdaad verdwijnt de paal zo'n 30 seconden later in de laadbak van het vachtwagentje. Van Zeil is blij, maar toch nog niet helemaal gerust. 'Blijft de paal nu weg, of zetten ze hem terug als we straks weg zijn hier?'

advertentie advertentie