Aantal WW-uitkeringen neemt verder toe, UWV verwacht grote klap voor horeca

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - In de regio Holland Rijnland nam het aantal WW-uitkeringen in mei iets sterker toe dan landelijk. Hoewel het aantal uitkeringen stijgt, neemt het minder sterk toe dan een maand eerder.

Waar het aantal WW-uitkeringen in Hollands Rijnland in april nog met 18,0 procent toenam, is het in mei met 3,3 procent toegenomen. In april vielen de hardste klappen in de horeca, zakelijke diensten en detailhandel non-food. In mei was dat in de sector horeca, catering & recreatie. 'In iets meer dan twee maanden tijd is het standcijfer WW terug op het niveau van twee jaar geleden', zegt Frank Verduijn, arbeidsmarktadviseur bij het UWV.

Op dit moment zijn er zo'n 7900 WW-uitkeringen in Holland Rijnland, in mei 2018 waren dat er ongeveer 8.100. De regio Holland Rijnland omvat 12 gemeenten, waaronder Kaag en Braassem. 'We zien gelukkig dat er nog wel vacatures zijn. Werkzoekenden zullen in deze tijd echter verder moeten kijken dan hun vertrouwde functie om een baan te vinden.'

Zeer grote krimp in horeca

Het UWV verwacht een zeer grote krimp van werkgelegenheid in de horeca, als gevolg van de coronacrisis. 'Twee derde van de horecawerknemers in Holland Rijnland heeft een flexibel contract. Een kwart is oproepkracht. Flexibele arbeidskrachten lopen de grootste risico's hun baan te verliezen', meldt het UWV. 

Binnen de detailhandel verwacht het UWV een grote krimp in het segment non-food. 'De verwachting i dat het aantal arbeidsplaatsen hier niet of slechts beperkt zal krimpen. Krimp in horeca en detailhandel raakt ook scholieren en studenten met een bijbaan. Zij hebben relatief vaak een flexibel contract.'

advertentie advertentie