650 miljoen euro steun voor onder andere sierteeltsector

Gepubliceerd op 17 April 2020 om 10.28 uur

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) trekt 650 miljoen euro uit voor schade die wordt geleden door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De aanvulling op het noodpakket van de overheid is bedoeld voor de sierteeltsector, specifieke onderdelen van de voedingstuinbouw en de fritesaardappelsector.

‘Bepaalde sectoren waren niet geholpen met het noodpakket dat het kabinet eerder heeft gepresenteerd. We hebben hier te maken met bedrijven die in een unieke positie zitten’, schrijft minister Schouten (CU) van LNV in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Je kunt groeiende gewassen niet stoppen. Daarnaast hebben de bedrijven te maken met producten die niet lang houdbaar zijn en die niet of moeilijk verwerkt kunnen worden.’

Ook zijn er veel bedrijven in deze sectoren die normaliter in de maanden maart, april en mei een piekomzet draaien. ‘Met deze regelingen stellen we veel bedrijven in staat de grootste klappen op te vangen.’

30 procent voor rekening ondernemers

Voor de sierteelt en specifieke onderdelen van de voedingstuinbouw komt een omzetschaderegeling met een omvang van 600 miljoen euro. De eerste 30 procent van de omzetderving is op rekening van de ondernemers, de overheid compenseert de resterende 70 procent van de schade. De andere 50 miljoen is beschikbaar als compensatie voor fritesaardappeltelers.

Het ministerie meldt op korte termijn met meer informatie te komen over de nadere uitwerking van de omzetschaderegeling en de wijze waarop bedrijven zich kunnen aanmelden.

advertentie advertentie